Md.Crochet
Головна » 2019 » Січень » 11 » Характеристики пряжі для в'язання : вовна
19:10
Характеристики пряжі для в'язання : вовна

Для ручного в’язання найчастіше використовується вовняна пряжа. Для її виготовлення використовуються натуральні волокна, які отримують з вовни або пуху тварин. Якість пряжі залежить від товщини і довжини волокна: чим тонше і довше, тим вище якість пряжі.
Кращими сортами пряжі вважаються мериносова, верблюжа,кашемір, ангорська вовна і мохер.
Пряжа із овечої вовни добре носиться та переться у теплій воді.

Походження – натуральна, 

                            тваринна

Вид волокон – вовна

Волокнистий склад  - однорідна

Властивості :

механічні

міцність

*****

зминання

*****

драпірування

*****

тактильність

*****

еластичність

*****

технологічні

зсідання

*****

ковзання

*****

скочування

*****

гігієнічні

теплозахисність

*****

повітропроникність

*****

гігроскопічність

*****

алергенність

*****

Позначення: WO - Lana/Wool(sheep`s wool)/  Woole/Lane/Laine/Wolle/ Шерсть

Під терміном вовна в текстильній промисловості розуміється овечий волос, якщо для виробництва пряжі використана шерсть іншої тварини, то назва пряжі буде містити назву тварини.
Вовна поділяється на види, в залежності від способу отримання та якості вихідної сировини. Всю інформацію можна отримати за позначками на етикетках.
Позначення «Reine Wolle» (очищена шерсть) або просто «Wolle» говорять про вовну низької якості або регенеровану вовну, яку виготовляють з вовняної вторсировини.
Позначення «Schurwolle» (стрижена вовна) застосовується в тому випадку, якщо вовна отримана від стрижки здорових живих тварин і містить не більше 7% сторонніх волокон.
Позначка Reine Schurwolle (очищена стрижена вовна) вказує на те, що вона містить не більше 0,3% домішок. Виробники такої вовни використовують символ Woolmark, який свідчить про те, що продукт відповідає міжнародним стандартам якості, цей символ вказує на те, що вовна отримана шляхом стрижки живих здорових тварин, максимально очищена від домішок, тобто має високу якість.
Позначка Superwash свідчить про те, що вироби з такої вовни можна прати в пральні машині.

Позначка Lambswolle вказує на те, що вовна отримана від першої стрижки молодого шестимесячного ягня. Шерстяні волокна ще нежні  і м'які, вовна не міцна на розрив, але нежна і м'яка, пестить шкіру.Позначка Merino говорить про те, що вовна отримана від особливих порід овець - мериносових. Найкращі мериносові породи овець розводять Австралії і Новій Зеландії, це пов'язано з природно-кліматичними умовами.

Під вовною Merino мається на  увазі овечий волос товщиною від 14 до 22,5 мікрон, в залежності від товщини волосини поділяється на 4 підгрупи.
Перша підгрупа не має власної назви. До неї входить вовна  товщиною волосу 14 - 15,5 мкн. Це так звана "літня вовна". Об’єм виробництва вкрай невеликий. Використовується виключно для виробництва найдорожчих видів тканини і трикотажу. За рахунок використання найтоншої вовняної сировини виходить нитка дуже тонка і вироби з такої пряжі можна носити влітку нарівні з бавовняними речами. Речі з такої   пряжі дуже легкі.
Друга підгрупа  має назву Extra fine (дослівний переклад - особливо тонкий) - волос товщиною 16-17мкн. Доля в світовому виробництві - 5-7%.
Третя підгрупа Super Fine (дослівний переклад – дуже тонкий) - шерсть з товщиною волосу 18-20мкн. Обсяг виробництва - до 15%.

Виробники

  • Alize «Merino Royal Premium collection»; Cashmira; Cashmira Fine, Туреччина-100%вовна;   Ланаголд (49% шерсть - %51 акрил)
  •  Черниговвовна «Северяночка» (вовна 100%),Україна
  • Vita – Luster Wool 100 ; Luster Wool 50; Cassandra; CANDY; (100% вовна), Німеччина
  • MANIFATTURA Sesia  100% Lana Virgine virgin wool POLARE 55 м (100% вовна), Італія
  • Mondial  «Extrafine Superwash»; «Delicata Baby»; «Superwool»; «Delicata Baby colors» (100% вовна), Італія
  • Arctic (100% вовна),Китай
  • Yarnart«Bianca lanalux»(вовна 100%), Туреччина
  • Nako « Pure wool»; «Pure wool plus» (100% вовна); «Artist» (35% вовна 65% акрил); «Boho» (75% шерсть 25% полиамид), Туреччина
  • Kartopu «Decor Wool» (100% вовна) «Jersey» (80 % вовна -20 % акрил),  «Jersey» 1392 (80 % вовна -20 % акрил),Туреччина
  • Madame Tricote «Merino Gold Oren Bayan»( 60% Мериносова вовна - 40% Акрил)
  • Midara «Haapsalu Shawl Yarn» (100 % вовна), Литва
  • Elsebeth Lavold «Silky Wool XL» (80% Wool, 20% шовк)
  • PoliPeli «Frozen» (70% бебі як, 30% меринос),Італия
  • Drops «Alaska» , «Baby Merino», «Big Delight», «Big Merino», «Eskimo» , «Karisma», «Merino Extra Fine», «Polaris» (100% вовна)  «Fabel»( 75% вовна, 25% поліамід) «Air» (65% альпака, 28%поліамід, 7%вовна) «Alpaca Bouclé» (80%альпака, 15%вовна, 5%поліамід) «Andes» (65%вовна, 35%альпака) «Cotton Merino» (50%вовна, 50%бавовна)  «Delight», «Fabel» (75%вовна, 25%поліамід) «Flora», «Lima»   (65%вовна, 35%альпака) «Melody» (71%альпака, 25%вовни, 4%поліаміду) «Nepal» (65%вовна, 35%альпака) «Nord» (45%альпака, 30%поліамід, 25%вовна) «Sky» (74%альпака, 18%поліамід, 8%вовна)   , Франція
  • Bergere de France «Alaska»  (50% акрил,50% комбінована вовна) «ARLEQUIN» (50% акрил,50% вовна) «BLIZZARD»  (4% поліамід,42% вовни, 54% акрилу) «CACHEMIRE +» (5% вовна, 95%  кашемір) «CALINOU»(25% скручена вовна,75% акрил) «CAPRICE» (10% поліестер,15% вовни,75% акрил)  «COCOONING»(26% акрил,27% вовни, 47% поліестер) «DOUCELAINE» (20% поліамід,80% вовна) «FILOMECHE» (22% поліамід,  34% акрил, 44% Вовна) «GALAXIE 100» (2% поліестер,18% Вовна,80% акрил ) «GOOMY 50» (25% поліамід, 75% вовна) « IDEAL» (30% акрил, 30% поліамід, 40% комбынована вовна)  «JASPEE» (20% комбінованої вовни, 80% акрилу) «LIMA» (20% альпака, 80% комбінованої вовни) «MAGIC +» (50% акрил, 50% комбінованої вовни) «RECYCLAIN» (12% вовна, 30% інші волокна, 58% акрил) «RECYCLINE» (20% вовна, 30% акрил, 50% інші волокна),  «РУБАН» (29% акрил, 29% вовна, 42% поліестер) «SIBERIE» (20% поліамід, 40% акрил, 40% комбінована шерсть) «SPORT» (49% акрил, 51% комбінованої вовни)  «TOISON» (3% Polyamide,20% Combed wool,77% Acrylic) «TWEED» (5% Mohair,12% Polyamide,30% Wool,53% Acrylic) «TWISTE» (48% Acrylic,52% Wool) ,Франція


Четверта  підгрупа Merino волосся товщиною 20 - 22.5 мкн. На долю цього типу приходиться до 80% світового виробництва.

Використання пряжі для ручного в’язання обмежує вартість сировини, пряжа, така ж на дотик, але зроблена з вовни 25 мкн. Буде коштувати набагато дешевше.

З віком тварини, по мірі виродження стада, товщина волосини збільшується і досягає 28-30 мкн. Виходить, що шерсть, зістрижена з мериносової вівці, є мериносом тільки за породою тварини, але не запо своїми характеристиками.
Вовна - продукт тваринного походження. Якість залежить не тільки від породи, але і від віку тварин, від умов утримання, харчування, кліматичних умов.

Властивості. Вовняні тканини майже не мнуться, добре зберігають тепло. Достатньо одягу трохи повисіти у вологому приміщенні, щоб він поступово розрівнявся, і запахи вивітрились. Сохне вовна повільно. Має властивість скочуватись, що потрібно враховувати при догляді за виробами, але також  цю властивість можна використовувати для виготовлення більш щільних виробів.
Вимоги по догляду. Вовну необхідно прати із застосуванням пральних порошків для делікатних або вовняних тканин, вручну. Температура води при пранні не повинна перевищувати 30 ° С. Прання слід проводити у великій кількості води. Шерсть не любить довгого замочування, може з'явитися запах, це пов'язано з будовою волокна, порожнього усередині. Вовняні вироби не труть і не викручують, не вичавлюють, а закочують в рушник, потім розкладають для сушіння. Сушити вовняний одяг слід в добре провітрюваному приміщенні, подалі від опалювальних приладів, в тіні від сонця, не можна сушити в машинці. Багато виробів краще віддавати в хімчистку. Гладити необхідно в режимі «шерсть», з парою або через вологу тканину.

Переглядів: 727 | Додав: Portfolio | Теги: нитки, вовна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar