Md.Crochet
Головна » 2015 » Березень » 5 » Словник термінів - назви одягу
18:13
Словник термінів - назви одягу

Жакети й пальто, болеро і жабо, панье і слакси. Стовідсотково ви не раз зустрічалися з усіма цими формами і назвами одягу в повсякденному житті, але не завжди знали, як правильно вони називаються. Наш спеціальний словник вам в допомогу.

- A -

Анорак - в класичному варіанті: куртка з капюшоном, яка вдягається через голову з кишенею-кенгуру. Може бути з подвійною застібкою (блискавка + кнопки або гудзики). Буває як в утепленому, так і полегшеному варіанті (літньому).

- Б -

Брюки - (запозичення з голландського broec-штани)-верхня поясний одяг. Колись вважалося, що це типова приналежність виключно чоловічого костюма. Проте одне з перших зображень брюк ми можемо спостерігати на фресках "Полювання Митри", що прикрашають храм перської богині Мітри., В невеликому місті на березі Ефрата Дура-Европос (3 століття н.е.). Належали ці штани жінці.

Бекеша - старовинна верхній зимовий одяг, в основному чоловіча. Дитячі бекеші носили і дівчатка; відмінна риса-хутряна обробка на рукавах, подолі, кишенях; комір являв собою невисоку хутряну стійку.

Бермуди - легкі короткі літні брюки до коліна (довгі шорти) з широкими штанинами, часто з відворотом

Блейзер - піджак спортивного типу, зазвичай приталений, з вовняної фланелі або габардину з металевими гудзиками та емблемою на нагрудній кишені.

Боді - облягаючий одяг з трикотажу, що складається з ліфа, виконана як одне ціле з трусами із застібкою на кнопки або гудзики на ластовиці; може бути з рукавами або без.

Буканари - тонкі чоловічі сорочки, які носять навипуск поверх светра або майки. Сорочка робиться достатньо вільної, з розширеною лінією плечей і вільної проймою.

Бюстьє - маленька, щільно прилегла блуза без рукавів. Відомо як предмет жіночої білизни з початку 19 століття. В якості верхнього одягу з'явилося в 50-і роки. Вибір матеріалів і декор дозволили сьогодні бюст'є перейти в ранг вечірнього та естрадного костюма.

Болеро - коротка (довжиною вище лінії талії), багато прикрашена куртка (безрукавка) іспанських тореадорів, не має застібки. У сучасній жіночій моді найчастіше використовується у вечірніх туалетах.

Блейзер - чоловічий чи жіночий, вільного крою піджак з одноколірної матерії з накладними кишенями (на нагрудній кишені зазвичай вишитий знак клубу, приналежність до клубу виражається через колір тканини, чеканку на металевих гудзиках). Термін «блейзер» (англ. blazer ) походить від дієслова blaze - світитися, іскритися, що насамперед ставиться до металевих гудзиків.

Бриджі - вузькі штани довжиною трохи нижче коліна.

- В -

Велосипедки - спортивні еластичні штани до коліна, модні з кінця 80-х рр. ХХ століття

- Д -

Дафлкот - чоловіче або жіноче вкорочене пальто спортивного стилю з характерними рисами: кокетка, застібка на гудзики-палички, капюшон.

Дупатта - це м'який шарф, який носять з блузкою-чолі і спідницею-Ленга.

Джемпер - надягається через голову в'язана фуфайка з круглим коміром, з рукавами, без коміра і без застібки.

Доха - просторий зимовий одяг з широкими рукавами, зшита хутром назовні.

- Ж -

Жабо - обробка, виконана їх тканини або мережив, зібраних в збірку або закладених в складку, яка кріпиться під коміром, опускаючись вниз по грудях.

Жилет - плечовий одяг із застібкою спереду, без рукавів, з'явився в другій половині ХVIIIв. замість вести; спочатку жилет носили під фраком.

Жаккардова тканина - тканина з набивним малюнком, спочатку жакардові тканини були тільки одноколірними, з атласним візерунком по матовому фону.Названіе тканини походить від прізвища творця машини для виробництва такої тканини Джозефа Марі Жаккарда, який в 1805 році винайшов першу жаккардовую машину.

Жакет - чоловіча та жіноча верхній одяг різного покрою. Назва походить від французького jaquette - куртка. У 18 столітті увійшов у моду жакет-спенсер, названий на честь лорда Спенсера, вкоротити поли своєї куртки.

Жакет-кардиган - зобов'язаний своїм існуванням графу Дж. кардіганом, не має коміра, високо застібається, шиється, як правило, з кишенями.

Жакет-спенсер - короткий (до талії) жакет приталеного або прямого силуету.

Жакет-тренчкот - нагадує пальто-тренчкот, тільки коротше. Він шиється з щільної тканини, з отлетной кокеткою, накладними кишенями, поясом і погонами.

- И -

Іорфолк - мисливська куртка, названа ім'ям лорда, який ввів її у свій гардероб. Вона була надзвичайно популярна в кінці 19 століття. Шиється завдовжки до стегон, на спині закладаються дві глибокі складки, на талії пришитий пояс. Її риси можна зустріти і в сучасному одязі.

- К -

Кардиган> (англ.) - вовняний жакет по фігурі, без коміра на гудзиках, з глибоким вирізом. Названий на честь сьомого графа Кардігана (1797-186, який носив подібний жакет.

Камзол (веста) - обтягує чоловічий одяг з довгими вузькими рукавами, довжиною до коліна, без вилоги, поширена в ХVII-ХVIIIвв., яку пізніше стали носити без рукавів і замінили жилетом.

Кафтан - старовинна російська чоловічий одяг по фігурі з маленьким коміром або без нього.

Kовбойки - сорочка з картатої тканини, з довгими рукавами і погонами.

Куртка (лат.) - спочатку коротка, наглухо застібається чоловічий верхній одяг. У Росії щось подібне з'явилося в 18 в. (перша фіксація - 1792 р.). В даний час так називається чоловіча та жіноча верхній одяг, фасон і довжина якої змінюються в залежності від моди.

Крінолін - конструкція у вигляді широкої спідниці на гнучких сталевих обручах, з'єднаних один з одним стрічками.

- Л -

Ленга - це розкльошена спідниця довжиною в підлогу. Її носять з вузькою короткою блузкою-чолі і шарфом дупатта. Цю комбінацію сучасні індійські жінки часто воліють в якості весільного вбрання, оскільки традиційні сарі нареченої дуже важкі.

Лосіни (легінси) - рейтузи з еластичних матеріалів (лайкра, ластик).

- М -

Матроска - синя блуза з великим відкладним коміром, яка нагадує формений одяг матросів військових кораблів.

Макінтош - чоловічий чи жіночий непромокальний плащ. Названий на честь шотландського хіміка Чарльза Макінтоша, який розробив на початку 19 століття спосіб створення непромокаючої матерії.

Манто - жіночий верхній одяг з тканини або хутра без наскрізної застібки.

- О -

Орілаг - новий вид хутра, результат селекції французьких звірівників. Він відноситься до сімейства зайців і був виведений при схрещуванні кращих кроликів рекс. Хутро орілага нагадує шиншилу, але значно перевершує по її стійкості. Він дуже красивий, при цьому якісний і теплий. Щільність хутра орілага 800-10000 волосок на 1см квадратний. Шкура тонка, еластична, але плотная.Основние кольору - рудо-коричневий і сіро-білий, причому останній більш рідкісний і більш дорогий.

- П -

Паньє - незручний жорсткий каркас для спідниці з китового вуса або плетеного очерету.

Парку - подовжена куртка з поясом на куліске, великими кишенями, подвійний застібкою.

Палатин (фр.) - жіноча наплечная накидка з хутра, оксамиту або іншої тканини. Названа по імені принцеси Палатинской, яка одного разу, замерзнувши, накинула на плечі смужку з соболів.

Піджак (англ.) - сходить до облягаючим жакетам часів готики. Піджак приблизно в тому вигляді, в якому ми його знаємо, з'являється у 70 - 80-х рр.. 19 в. в Англії: це щоденна (робоча) одяг, яка тоді обшивалася по бортах чорної тасьмою. Нині це частина чоловічого або жіночого костюма - куртка з відкладним коміром і застібаються статями.

Пелерина - коротка накидка на плечі, як правило, не доходить до талії, що надягається поверх плаття або пальто.

Поло - спортивна сорочка з м'яким відкладним коміром та застібкою до середини грудей.

Пуловер - трикотажна сорочка без коміра й застібки, з рукавами і V-подібним вирізом.

Пильник - легкий літній плащ.

- Р -

Редингот - чоловіча або жіноча верхній одяг прилеглого силуету з двома невеликими комірцями і двобортною застібкою.

Рейтузи - довгі вузькі в'язані штани.

- С -

Сарафан - 1) Сукня без рукавів або з вшитими рукавами з білизняний тканини як російська національна жіноча одяг. 2) Легке жіноче плаття без рукавів.

Сарі - традиційна індійська одяг, яка робить жінку привабливою, стильною, елегантною і чуттєвою. Сарі має дивовижні властивості-це прямокутне полотнище тканини довжиною від 5 до 9 метрів підходить жінкам будь-якої комплекції.

Сафарі - тропічний костюм, зручна функціональна одяг з щільного бавовни для подорожей, звичайно шиється пісочних, захисних або кольору хакі (непомітних в джунглях і савані) кольорів . Деталі відповідають функції: кишені і застібки, які дозволяють в необхідній мірі трансформувати костюм.

Смокінг - вечірній, ошатний чоловічий піджак особливого крою - з сильно відкритими грудьми, оброблений атласом. У країнах Європи поширився в кінці 19 століття і витіснив фрак майже з усіх сфер життя світського чоловіка.

Свінгер - коротке пальто з вовняної тканини або хутра з сильно расклешенной спиною.

Светр - трикотажна фуфайка з рукавами без застібки і з високим коміром.

Cлакси - широкі штани.

Стьобані - утеплений одяг, виготовлення якої полягає в поєднанні двох шарів тканини і прокладеного між ними утеплювача за допомогою різному розташованих стібків.

Редінгтон - жіночий і чоловічий верхній одяг, прилеглого силуету і з наскрізною застібкою. Вперше з'явився в Англії в 18 столітті, як чоловічий костюм для верхової їзди.

- Т -

Туніка - плечовий одяг прямого силуету, коротші спідниці і довше блузки.

Тренчкот - пальто з щільної тканини, має отлетной кокетку, накладні кишені, погони. Все це зазвичай відтермінувати.

- Ф -

Фрак - чоловічий парадний одяг, обрізний в талії, з вузькими довгими фалдами ззаду і вирізаними спереду полами, з відкладним коміром та лацканами.

Френч - куртка військового зразка.

- Ш -

Шраг - вузький жакетик, який можна надягати на сукні без рукавів або топи з відкритими плечима.

- Ч -

Чолі - прилегла коротка блуза / куртка, яку носять під сарі.Традіціонние чолі прикривали тільки груди і відкривали спину.

http://www.katushka.lviv.ua/uk/article/useful-info/126-name-of-fashion.html

Переглядів: 1114 | Додав: MdInna | Теги: одяг, Словник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar