Md.Crochet
Головна » 2019 » Січень » 11 » Характеристики пряжі для в'язання : альпака
18:52
Характеристики пряжі для в'язання : альпака

Альпака - дуже тепла пряжа, не схильна до пілінгування, тому що складається з волокон великої довжини.

Сировина для її виробництва - вовна лами, найчастіше буває натуральних тонів (24 натуральних відтінки), оскільки важко забарвлюється.

Вовна має всі властивості овечої, але по вазі набагато легша. З однієї тварини зістригається по 5 кг вовни.

Волокна альпака більш прямі, ніж шерсть вівці, не скрипучі і відрізняються надзвичайним багатством і шовковистістю з тонким блиском.

Подібні якості не зустрічаються ні в жодному іншому виді хутра.

Походження – натуральна, 

                            тваринна

Вид волокон – вовна

Волокнистий склад  - однорідна

Властивості :

механічні

міцність

*****

зминання

*****

драпірування

*****

тактильність

*****

еластичність

*****

технологічні

зсідання

*****

ковзання

*****

скочування

*****

гігієнічні

теплозахисність

*****

повітропроникність

*****

гігроскопічність

*****

алергенність

*****

Позначення: WP - Alpaca/Alpaka/шерсть альпака

Альпака - один з представників південноамериканських верблюдів.
Живуть альпаки на високогірних плато Південної Америки на висоті 4 - 5 тис. м в екстремальних кліматичних умовах. Там дуже сильне сонячне випромінювання, дмуть холодні вітри і спостерігаються різкі перепади температур: від -20 ° С в нічний час до + 15-18 ° С вдень. Щоб вижити в подібних умовах, альпака повинні мати особливу шерсть: легку, тонку, м'яку і при цьому настільки щільну, щоб не пропускати воду. Особливо цінною є шерсть альпака сури, що вважаються високопородні тваринами. Шерсть у сурі спадає з боків, як грива. Вона довша, блискуча і пряма, ніж у інших альпака, тому і цінується так високо. Однак сури непридатні для розведення в тваринницьких господарствах, тому їх частка в загальному обсязі заготівель вовни альпака становить всього 15%.

Пряжа з альпаки істотно дорожча звичайної вовняної, а при використанні стандартного волокна значно жорсткіша останньої; використання ж альпаки з товщиною волосся близько 20 мікрон, тобто значно тоншого від звичайного, робить пряжу неймовірно дорогою. Великий інтерес представляє пряжа із суміші 20 мікронної  вовни, кашеміру і альпаки в рівних пропорціях. Однак ця пряжа може коштувати в 3-4 рази дорожче звичайної вовняної.

Стрижку альпака переживають раз в два роки. При цьому їх ніколи не стрижуть, як овець, «догола», адже при повній відсутності волосяного покриву тварини в таких суворих кліматичних умовах просто замерзнуть. Тому і збір вовни за одну стрижку не настільки високий: з однієї тварини зістригають максимально 3,5 кг вовни, а з сури - навіть на півкілограма менше. Ця від природи меланжована вовна сортується виключно вручну.
Практично все, що можна сказати про вовну альпаки, можна віднести і до вовни іншої тварини сімейства верблюжих .
Шерсть альпака в три рази міцніша і в сім разів тепліша, ніж шерсть вівці. Живучи високо в горах, де перепад температур вдень і вночі досягає 30 градусів, альпака має більш тепле хутро, ніж інші види тварин. Так як шерсть альпака м'яка і гладка, то при зіткненні з тілом вона не викликає дискомфорту. Завдяки перерахованим властивостям, тканини з альпаки мають антисептичні властивості і не викликають алергічних реакцій, а також не мнуться і не витягуються.Тонка, м'яка, має витончений блиск. Оброблена шерсть альпака зберігається довго, не втрачаючи своїх природних якостей і достоїнств, і використовується лише в високоякісних дорогих матеріалах.

Виробники

  • Ferner Wolle «Alpaca»100% шерсть альпака, Австрія
  • Alize «Alpaca Royal»( 15% вовна, 30%альпака, 55%акрил), Туреччина
  •  Lanoso «Alpacana Fine»; «Lanoso Alpacana color» ( 35% вовна, 40% акрил, 25% альпака), Туреччина
  • OldEWe «Alpaca sport» ( 60% акрил 20% вовна 20% альпака), Estonia
  • Madame Tricote «Alpaca Gold»( 20% альпака 20% вовна 60% акрил),Туреччина
  • Kartopu «Alpaca Polo» ; «Alpaca Polo Mix»(60% акрил 20% вовна 20% альпака),Туреччина
  • Yarnart «Alpine Alpaca» (10%вовна, 30%альпака, 60%акрил), Туреччина
  • Nako «Peru» (25%альпака, 25%вовна, 50%акрил), Туреччина
  • Gazzal «BABY Alpaca»( 55%бебі альпака, 45%мериносова вовна файн супервош), Туреччина
  • Victoria «Alpaca»( 40% шерсть альпаки, 60% полірована шерсть)
  • Drops «Alpaca», «Punа» (100% альпака)   «Air» (65% альпака, 28%поліамід, 7%вовна), «Alpaca Bouclé» (80%альпака, 15%вовна, 5%поліамід) «Andes» (65%вовна, 35%альпака) «BabyAlpaca Silk»( 70%альпака, 30%шовку) «Brushed Alpaca Silk» (77%альпака, 23%шовк) «Flora», «Lima»  (65%вовна, 35%альпака)  «Lace» (70%альпака, 30%шовку) «Melody» (71%альпака, 25%вовни, 4%поліаміду) «Nepal» (65%вовна, 35%альпака) «Nord» (45%альпака, 30%поліамід, 25%вовна) «Sky» (74%альпака, 18%поліамід, 8%вовна) Франція


Пальто і верхній одяг з альпака не зазнають вологи, дарують затишне тепло і легкість. Через те, що окремі волокна вовни довгі, шерсть альпака не звалюється і практично не утворює катишків.

І найголовніше те, що шерсть альпаки гіппоалергенна і не подразнює шкіру.
Більшість вовняних тканин схильні до звалювання і скочування, а ось вироби з альпаки позбавлені цих недоліків, до того ж вони стійкі до забруднення. Альпака захищає не тільки від холоду, але і від спеки - ось ще в чому її унікальність. Влітку у виробах з альпаки не жарко, а взимку - не холодно
Варто врахувати, що при пранні ці речі дають незначну усадку, тому догляд за ними повинен бути таким же дбайливим, як і за іншими вовняними виробами. При належному догляді міцні, теплі і гарні речі з альпаки будуть зберігати свій первинний вигляд багато років.
Вимоги по догляду. Достатньо злегка провести по ній щіткою і трохи потримати її на свіжому повітрі, і вона знову буде як нова. Вироби з вовни альпака можна здавати в хімчистку та прати із застосуванням пральних порошків для делікатних або вовняних тканин, вручну. Температура води при пранні не повинна перевищувати 30 ° С. Прання слід проводити у великій кількості води.

Переглядів: 626 | Додав: Portfolio | Теги: альпака, вовна, нитки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar