Md.Crochet
Головна » 2019 » Січень » 19 » Характеристики пряжі для в'язання : ангора
11:02
Характеристики пряжі для в'язання : ангора

Ангорську пряжу виготовляють з пуху кролів ангорської породи. За ступенем пухнастості поступається мохеру. Вироби з ангорської пряжі виходять елегантними, м’якими, легкими і пухнастими.

Така пряжа дуже легка і повітряна, внаслідок чого має досить економні витрати. На светр 42-44 розміру піде близько 250-300 грам пряжі!

Походження – натуральна, 

                            тваринна

Вид волокон – вовна

Волокнистий склад  - однорідна

Властивості :

механічні

міцність

*****

зминання

*****

драпірування

*****

тактильність

*****

еластичність

*****

технологічні

зсідання

*****

ковзання

*****

скочування

*****

гігієнічні

теплозахисність

     *****

гігроскопічність

*****

алергенність

*****

Позначення: WA - Angora/Angora (karin)/

Вибираючи пряжу з ангори, зверніть увагу на те, що вона практично ніколи не виробляється в чистому вигляді. Чому так? Справа в тому, що пух ангорських кроликів дуже легкий, і часто «вилазить» з пряжі. Тому знайти ангорську пряжу ви можете тільки в суміші з вовною, акрилом, віскозою і т.д. Оптимальний вміст пуху ангорських кроликів в пряжі дорівнює  20%, але не більше. Звичайно, існує ангорская пряжа, позбавлена ​​такого недоліку як «вилізання »пуху, однак вона значно  дорожча тієї пряжі, яка зазвичай продається в рукодільних магазинах.

Вичісування пуху проводиться два рази на рік.

Цікава історія виникнення назви "мохер" і "ангора". У стародавні часи кози, з вовни яких отримували те, що тепер ми називаємо "мохер", жили тільки в одному регіоні, який називався і називається зараз "АНКАРА". Пряжу, що виготовляється з волосу "золотих" кіз, за ​​межами Туреччини так і називали - "анкора" або "ангора". Вивіз цих кіз за межі Туреччини був так само строго заборонений як і вивіз шовкопряда з Китаю. Дія цієї заборони полегшувалася ще і тим, що ці тварини, а контрабандно їх звичайно ж вивозили, не приживалися більше ніде. Спроби вивести аналог реальної ангори робилися постійно. Найбільше досягли успіху в цьому китайці - вони почали виробляти пряжу, що зовні нагадує оригінальну, з пуху кролика, а називали її "ангора". Приблизно в цей же час Англія почала закуповувати в Туреччині справжню Ангору і пряжу, вироблену в Англії з цієї сировини, називали "мохер". У наші дні ці назви так і закріпилися: мохер - то, що з кози, а ангора - з кролика. Примітно ще й те, що зараз в світі існує тільки три регіони, які постачають мохер на світовий ринок, - Анкара в 

Туреччині, Південна Африка і Техас в США. Ці кози більше ніде так і не прижилися.

Висококласну  якість має вовняний волос довжиною від 6 до 10 см. Більш короткі волоски дуже важко утримати в нитках при прядінні і скручуванні. Саме ця не надто якісна шерсть випадає або «вилазить» з дешевих вовняних виробів. Сучасні, гибридно виведені в Німеччині ангорскі кролики мають довгий ворс з дивним блиском і високим коефіцієнтом теплозбереження. Цих тварин стрижуть п'ять разів на рік і отримують 900 - 1000 грам високосортної вовни від кожної стрижки. Незважаючи на тонкість, волоски ангори дуже міцні. Ангорська шерсть найчастіше використовується в поєднанні з іншими сортами вовни і синтетичними волокнами в в'язаних виробах. Нові технології ткацтва надали можливість використовувати ангорську шерсть в сучасних тканих матеріалах. У чистому вигляді вона практично не використовується. По-перше, тому, що досить дорога, по-друге, тому, що абсолютно не еластична. Однак ангора просто ідеальна в суміші з овечою або мериносовою вовною, акрилом. Вона надає виробам тепло, м'якість і живу ворсистість.

Виробники

  • Madam Tricote «Angora» (40% ангора 60% акрил), «Angora Gold» (70% ангора, 20% акрил) Туреччина
  • Bergère de France «ANGORA» (30% вовна  мериноса,70% ангора)
  • ETROFIL Belgrade ANGORA (15% ангора 35% віскоза 50% поліамід) ,Туреччина
  • La boule de Neige-100% ангори
  • Filati «Biagioli modesto»(80% ангора, 20% Па); «Biagioli modesto - Ангора з шовком» (70% ангора 8% шовк 22% акрил), «GRUPPO FILPUCCI» ТВИД PARKA (53% вовна 16% віскоза 11% суперкід мохер 10% ангора 10% нейлон) , Італія
  • Pecci Filati-70% ангора, 30 вовна,
  • Cariaggi- 90% ангора, 10% поліамід,
  • Yarna PUFFO ANGORA (ангора 80%, нейлон 20%), Італія
  • NUVOLA «MILLEFILI SPA» (40% вовна 28% віскоза 15% поліакрил 10% кашемір 7% ангора), Італія
  • CASA DEL FILATO PRATO  «SERENA» (50% ангора 50% PA) Італія
  • Pinori Filati «ANGORCASH» (60% ангора 20% кашемір 10% вовна 10% поліакрил), Італія
  • MILLEFILI SPA «Ангорочка» (20% ангора 50% поліакрил 30% віскоза), Італія
  • LINEAPIU ITALIA S.P.A «Райское тепло EDEN Soft» (60% меринос, 35 % ангора, 5 %поліамід), Італія

Існує два способи видобування пуху ангори: вичісування і стрижка. В процесі вичісування виробник отримує пух з тонких волосків, в процесі стрижки - довгі міцні волоски. Для пряжі зазвичай використовують сировину, здобуту першим способом. Тому пряжа з ангори схильна до скочування і не підлягає для машинного прання.

Як доглядати за виробами з ангори? Вироби з такого ніжного і примхливого матеріалу вимагають особливого догляду. Прати вироби ручної роботи з ангори необхідно лише вручну із застосуванням спеціальних миючих засобів. Сушити слід в розправленому вигляді горизонтальної поверхні.

Які плюси ангорської пряжі? Незважаючи на те, яким примхливим матеріалом є ангора, вона має відмінними властивостями, заради яких можна пробачити її невеликі недоліки.

Пряжа, виготовлена ​​з вовни ангори гігроскопічна, вироби з неї виходять м'якими, пухнастими, дуже теплими і приємними до тіла! При правильно підібраному складі, пряжа з ангорою абсолютно не колеться і підходить навіть для самих маленьких (якщо у малюка немає алергії на вовну) і людей з чутливою шкірою.

Переглядів: 699 | Додав: Portfolio | Теги: ангора, нитки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar