Md.Crochet
Головна » 2018 » Березень » 3 » Види серветок, в'язаних гачком
20:00
Види серветок, в'язаних гачком

В'язані гачком серветки давно перестали бути атрибутом з бабусиної скрині і активно використовуються в дизайні інтер'єру, наприклад в популярному в наші дні прованському стилі. Освоїти в'язання серветки може навіть починаюча рукодільниця, так як різноманіття технік дозволяє вибрати роботу, яка вам під силу. Володіючи всього декількома простими прийомами в'язання, ви зможете створити оригінальну прикрасу своїми руками. Ті, хто вже давно освоїв в'язання гачком, можуть виконати серветки складніші, використовуючи схеми або опис з численних журналів. 

Найпоширеніші форми в'язаних серветок


В'язані гачком серветки бувають різної форми:
• Кругла
• Овальний
• Променевидної
• Квадратна
• Прямокутна
• Ромбовидний
Від форми майбутньої серветки залежить спосіб в'язання.

Кругла серветка

Починаємо в'язання з середини. Повітряні петлі з'єднуємо в ланцюжок. В кожному наступному ряду потрібно робити рівномірні надбавки, формуючи візерунок з кругових рядів.

Овальна серветка

Починаємо в'язати з центральної ланцюжка повітряних петель. Всі наступні ряди в'яжуться навколо цього ланцюжка з двох сторін. В'язання відбувається круговими рядами, але надбавки потрібно робити тільки на закруглятися боках з двох сторін.

Променевидна серветка

Як і при в'язанні круглої серветки, починаємо з середини. Повітряні петлі з'єднуємо в ланцюжок. Розширюємо полотно круговими рядами, роблячи надбавки в одному і тому ж місці.

Принцип в'язання круглої, овальної і променевидной серветок мало чим відрізняється. Не рідко можна побачити, як майстрині з одного і того ж візерунка в'яжуть серветки різних форм, роблячи цим різноманітні комплекти.

Квадратна серветка

Картинки по запросу Картинки по запросу

Квадратну серветку слід в'язати, як і променевидну, починаючи з середини. Для розширення кругових рядів надбавки роблять в чотирьох місцях, які стануть кутами квадрата.

Прямокутна серветка

Картинки по запросу    

В'язання прямокутних серветок об'єднує в собі техніки виконання квадратної і овальної.
В'яжемо центральну ланцюжок повітряних петель. Всі наступні ряди в'яжуться навколо неї з двох сторін. Збільшення потрібно робити з чотирьох сторін (на кутах прямокутника). Але якщо в квадратної серветці надбавки робилися на однаковій відстані, то в прямокутної додають на початку і кінці центральної ланцюжка, утворюючи таким способом по два кути з кожного боку.

Ромбовидна серветка

Ромбовидну серветку слід починати з ланцюжка повітряних петель. Далі розширення полотна відбувається за прикладом круглої або лучевідной форми. Після пров'язування декількох рядів, слід зробити зменшення з двох протилежних сторін серветки, продовжуючи в'язати дві інші сторони.

Іноді, для додання серветці необхідної форми, її в'яжуть не по колу, а починаючи з одного боку, як наприклад серветки, виконані філейним в'язанням гачком. Таким способом можна домогтися не тільки квадратної або прямокутної форми, але і будь-який інший.

Як читати схеми в'язання гачком серветок 

В'язати серветку гачком можна користуючись покроковим описом або схемою. Схеми є зображенням майбутнього виробу, виконані за допомогою спеціальних значків. До кожної схеми додаються умовні позначення.
1. Починати читання схеми, також як і в'язання, потрібно з середини - з центральною ланцюжка. Іноді кількість повітряних петель в ній можна порахувати, чи воно позначається цифрою.
2. Початок кожного ряду позначено цифрою - номером цього ряду. Після цифри обов'язково петлі підйому.
3. Іноді на схемі позначено стрілкою напрямок в'язання.
4. Якщо значки з'єднуються між собою внизу, в'язати їх потрібно з однієї точки (повітряної петлі, стовпчики або арки нижнього ряду).
5. Значки, з'єднані на схемі між собою вгорі, підказують, що у них повинна бути загальна вершина.
6. У кожному наступному ряду петель має бути більше, ніж в попередньому.

Рукодільницям-початківцям простіше користуватися словесним описом візерунка.

В'язання гачком серветок в різних техніках

В'язання гачком відрізняється різноманітністю технік і способів виконання полотна. Деякі з них дуже прості і доступні навіть початківцям, так як в них використовуються найпростіші прийоми: стовпчики без накиду, з накидом і повітряні петлі. Інші є «вищим пілотажем» в'язання гачком, але при наявності докладних схем або опису теж можуть бути освоєні.
Для в'язання серветок використовують такі техніки:
• Філейна в'язка
• Ажурна в'язка
• Модульна в'язка з використанням мотивів
• Ірландське мереживо
• Брюггское мереживо
• Румунське (шнурове) мереживо

Догляд за в'язаними серветками

Всі вироби ручної роботи вимагають правильного догляду. Готова серветка після в'язки розгладжується і розпарюється для надання їй необхідної форми. При бажанні можна виріб злегка підкрохмалити. Прати серветку в разі забруднення слід в теплій мильній воді, не терти і не викручувати, тільки злегка віджати і розкласти для сушки на рушник, надавши необхідну форму.
Схеми мереживних серветок часто використовують для в'язання комірців, круглих кокеток в сукнях і блузах, а також спідниць , особливо для дітей . Якщо для в'язання серветки використовувати товстіші нитки або шнур, у вас може вийти чудовий килимок. 

Переглядів: 1369 | Додав: Portfolio | Теги: в'язання для дому, в'язання гачком, серветка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar