Md.Crochet
Головна » Статті » Вязання гачком » Основні прийоми в'язання

"Рачий крок" або "рача петля"

Якщо зазвичай в'язання гачком виконується зліва направо, то обв'язка «рачим кроком», як випливає з її назви, виконується в зворотному напрямку.
Застосовують його зазвичай для обв'язування краю в'язаного полотна. Цей елемент використовують для того щоб зміцнити край виробу або в разі, коли більш ажурна обробка недоречна. Обв'язка «рачим кроком» також захищає край полотна від розтягування.
Пропоную вам кілька способів того, як можна в'язати гачком «рачий крок» .
Спосіб перший.
Як в'язати простий «рачий крок» гачком .

Пров'яжіть одну петлю підйому. Не повертаючи в'язання, введіть гачок в передостанню петлю. Зробіть накид і простягніть нитку через в'язання. На гачку утворилося дві петлі. Знову накиньте нитку на гачок і протягніть її через обидві петлі.
Як бачите, послідовність в'язання така ж, як і при пров'язуванні звичайного стовпчика без накиду, змінюється лише напрям в'язання.
Цей найпростіший із способів, можна більш детально розглянути на відео.

Спосіб другий.
«Рачий крок» із стовпчиків з накидом.

В кінці останнього ряду робимо дві повітряні петлі підйому. Робимо накид і вводимо гачок в передостанню петлю попереднього ряду, підхоплюємо робочу нитку і витягуємо її. На гачку утворилося три петлі. Робимо накид і витягуємо нитку через дві петлі, ще накид і пров'язуємо дві петлі, що залишилися.
Подивіться, як виконує цей прийом майстер в цьому відео.

Спосіб третій
«Рачий крок» з повітряними петлями

Пров'яжіть одну петлю підйому. Введіть гачок в передостанню петлю. Накиньте нитку на гачок і протягніть її через в'язання. На гачку утворилося дві петлі. Ще накид і протягніть нитку через обидві петлі. Пров'яжіть одну повітряну петлю.
Більш наочно побачити в'язання елемента можна на відео.

Спосіб четвертий.
«Рачий крок» з повітряними петлями (варіант№2)

Якщо попередній спосіб пров'язування рачого кроку виконати не в кожну петлю, а через одну, то край вийде не такий щільний і виконати його можна набагато швидше. Ось як це робиться в відео.

Спосіб п'ятий
«Рачий крок» з двома повітряними петлями


Зробіть одну петлю підйому. Введіть гачок в передостанню петлю. Виконайте накид і протягніть нитку через в'язання. На гачку утворилося дві петлі. Знову накиньте нитку на гачок і пров'яжіть обидві петлі. Виконайте дві повітряні петлі. Пропустіть один стовпчик нижнього ряду і повторіть в'язання.
Допоможе розібратися з виконанням прийому відео урок.

Спосіб шостий
«Рачий крок» з напівстовпчиків з накидом


Пров'яжіть одну петлю підйому і зробіть накид .Введіте гачок в передостанню петлю. Накиньте нитку на гачок і протягніть її через в'язання та дві петлі, які були у вас на гачку в один прийом. Наступний «рачій крок» в'яжіть в наступний стовпчик нижнього ряду.
А ось відео з виконанням цього способу в'язання.

Спосіб сьомий
«Рачий крок» з напівстовпчиків і повітряних петель


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пров'яжіть одну петлю підйому і зробіть накид .Введіте гачок в передостанню петлю. Накиньте нитку на гачок і протягніть її через в'язання та дві петлі, які були у вас на гачку в один прийом. Пров'яжіть повітряну петлю. Наступний «рачій крок» в'яжіть в наступний стовпчик нижнього ряду.
Можливий також варіант з вив'язування через один стовпчик нижнього ряду, тоді край вийде більш хвилястий.

Спосіб восьмий
«Рачий крок» з подвійних напівстовпчиків


Пров'яжіть одну петлю підйому і зробіть накид .Введіте гачок в передостанню петлю. Накиньте нитку на гачок і протягніть її через в'язання. На гачку утворилося три петлі. Зробіть ще один накид і введіть гачок в ту ж саму петлю, витягніть робочу нитку .На гачку у вас має бути п'ять петель. Знову накид і пров'яжіть разом все петлі. Зв'яжіть дві повітряні петлі. Пропустіть один стовпчик нижнього ряду і повторіть в'язання.
Перегляньте відео на якому рукодільниця в'яже саме цей спосіб.

Спосіб дев'ятий
«Рачий крок» з пишних стовпчиків


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пров'яжіть одну петлю підйому і зробіть накид. Введіть гачок в передостанню петлю. Накиньте нитку на гачок і протягніть її через в'язання. На гачку утворилося три петлі. Зробіть ще один накид і простягніть робочу нитку через дві петлі. Накиньте нитку ще раз і втягає гачок в ту ж саму петлю підстави і простягаємо робочу нитку. На гачку чотири петлі. Візьміть нитку і протягаємо її через дві петлі. Три петлі на гачку. Зробіть накид і простягніть через всі петлі. Пров'яжіть одну повітряну петлю. Пропустіть один стовпчик нижнього ряду і наступний «рачий крок» в'яжіть в третій стовпчик.

Спосіб десятий
Дзеркальний «рачий крок»

Дзеркальний рачій крок слід виконувати справа наліво, тобто в звичному напрямку в'язання гачком. Від звичайних стовпчиків без накиду і напівстовпчиків він відрізняється тим, що гачок в процесі провертається на 360 °.

Останню петлю в'язання злегка витягніть, введіть гачок в наступний стовпчик нижнього ряду і витягніть робочу нитку. Потім оберніть гачок на 360 ° проти годинникової стрілки, захопіть нитку і протягніть через дві петлі, які у вас на гачку. Для виконання наступного елементу витягніть робочу петлю більше звичайного.

Спосіб одинадцятий
Подвійний дзеркальний «рачий крок»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Останню петлю в'язання злегка витягніть, введіть гачок в наступний стовпчик нижнього ряду і витягніть робочу нитку. Введіть гачок в наступний стовпчик, захопіть робочу нитку і витягніть її. Потім оберніть гачок проти годинникової стрілки, захопіть нитку і протягніть через три петлі, які у вас на гачку. Для виконання наступного елементу витягніть робочу петлю більше звичайного.

Спосіб дванадцятий
Дзеркальний «рачий крок» з повітряної петлею

 

 

 

 

 

 

 

Останню петлю в'язання злегка витягніть, введіть гачок в наступний стовпчик нижнього ряду і витягніть робочу нитку. Потім оберніть гачок на 360 ° проти годинникової стрілки, захопіть нитку і протягніть через дві петлі, які у вас на гачку. Пров'яжіть повітряну петлю. Для виконання наступного елементу витягніть робочу петлю більше звичайного.

А ось як позначається «рачий крок» гачком на схемах.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обв'язка «рачий крок» може використовуватися для обробки краю  серветок, пледів, дитячих ковдр, пінеток, капців, шкарпеток, а також одягу.
Різновиди «рачиного кроку», які ми розглянули, можуть наштовхнути вас на нові ідеї використання цієї обв'язки і придумати свій спосіб виконання її. Не бійтеся експериментувати! Діліться своїми ідеями і досягненнями в коментарях.

Категорія: Основні прийоми в'язання | Додав: Portfolio (28.02.2018)
Переглядів: 616 | Теги: в'язання гачком, прийоми в'язання, рачий крок, рача петля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar