Md.Crochet
Головна » 2018 » Січень » 14 » Характеристики пряжі для в'язання : льон
15:59
Характеристики пряжі для в'язання : льон

Однією з наймодніших тенденцій сучасного способу життя є екостиль. Його прихильники використовують екологічно чисті матеріали усюди, зокрема в одязі.
Новий напрямок в моді назвали еко-фешн, а лляні тканини та пряжа підходять до цього напрямку як найліпше.
Льон – це пряжа, яка виготовляється із рослин. Вона жорстка та важка. Ці нитки натуральні, з них в'яжуть легкі літні речі. До роду льону належить  більше ста видів ниток, з яких найважливіший - льон звичайний, або прядильний. Льняна пряжа складається з міцних, абсолютно круглих луб'яних волокон, сильно загострюваних на краях, досягаючи довжини  4 см і більше. 

 

Походження – натуральна, 

                            рослинна

Вид волокон – лляна

Волокнистий склад  - однорідна

Властивості :

механічні

міцність

*****

зминання

*****

драпірування

*****

тактильність

*****

еластичність

*****

технологічні

зсідання

*****

ковзання

*****

скочування

          *****

гігієнічні

теплозахисність

    *****

повітропроникність

*****

гігроскопічність

*****

алергенність

*****

Позначення: Li - Lino / Linen-Flax / Flachs, Linen / Lin / Льон

Лляне волокно має всі властивості натурального волокна. Зберігає тепло взимку і дарує прохолоду влітку. В'язані вироби мають більш охайний вигляд, ніж вироби з тканого волокна. 
Одяг, зв'язаний з лляної пряжі менше брудниться і легше переться, володіє міцністю і зносостійкість, тому речі прослужать не один сезон. Так як нитки складаються з луб'яних волокон, сильно загострених на кінцях, в'язане полотно може здатися колючим. Але після прання льон стає більш м'яким і приємним на дотик.
Вони погано відбілюються і фарбуються, тому випускають їх в основному натуральних відтінків. Але і натуральні відтінки нефарбованого льону відрізняються великою різноманітністю; можна зустріти кремовий, блакитно-зелений, світло-коричневий, сіро-бежевий і сіро-сталевого  кольору.

До недоліків пряжі з чистого льону можна віднести те, що вона не еластична і досить важка, а значить погано підходять для роботи на спицях.Тому з неї не в'яжуть резинки і рельєфні візерунки. У цьому випадку більше підійдуть гладь і мереживо, виконані гачком і на спицях. Тому з льону в чистому вигляді краще в'язати гачком або використовувати для вишивання. Для роботи на спицях потрібні варіанти більш еластичні - з  додаванням, наприклад, вовни, (або акрил). 
Крім того, часто можна почути про те, що льон легко мнеться, але це більшою мірою відноситься до тканини, а для пряжі має менше значення.

Сумішеві види пряжі позбавлені недоліків, властивих льону, тому з них можна в'язати навіть дитячий одяг - вона буде м'якою, легкої, зручною і приємною в шкарпетці. Речі довгий час зберігають свій первісний вигляд.
Перевагами лляної пряжі є міцність, гігроскопічність та стійкість до усадки. Лляна пряжа ідеально підходить для в’язання літніх виробів. Теплопровідність льону вище, ніж у бавовни. Доведено, що в умовах субтропіків температура людини під одягом з льону на 3-4ºС нижча, ніж під одягом з бавовни.
Льон не накопичує статичну заряд. Вважається, що лляну натільну білизну носити корисніше, ніж бавовняну, а на лляних подушках і простирадлах міцніший сон.
Льон має антибактеріальні властивості, затримує зростання і розмноження грибків і бактерій, використання лляного одягу усуває різні види подразнення на шкірі людини.

 

Виробники

 

  • ПП Ярослав «Льон», Україна

  • Siulas  «LINO 100%» (льон 100%), Литва

  • Fibranatura «Good Earth» (53% бавовна, 47% льон), Туреччина для США

  • Вівчарі «Етно-коттон  1200» (70% бавовна, 30% льон), Україна

  • Nako «Fiore» (25% льон, 35% бавовна, 40% бамбук), Туреччина

  • Peria «BAMBU ЛеН» (50% бамбук, 40% віскоза, 10% льон),Туреччина

  • Hasegawa «PIPAL» (шовк 42%, шерсть 12%, льон 46%), Японія

  • Yarna "Zen" (67% льону, 33% бамбуку), Італія

  • Borgo de Pazzi «FRESCO» (70% віскози, 30% льон), «Pelagia» (70% котон, 30% льон), Італія

  • DROPS "Belle"( котон 53%, віскоза 33%, льон 14%), «Bomull-Lin» 53% котон, 47% льон) Європа

  • Lanoso «Lino»  (50% льон, 50% віскоза),Туреччина

  • Bergère de France «BIGARELLE»  (9% віскоза, 36% льон, 55% бавовна), « PARADOU» (1% поліестер,10% віскози,11% льон, 37% бавовни, 41% акрил)Франція

Тонка пряжа з льону прекрасно підійде для створення легких літніх моделей, а з пряжі середньої товщини можна зв'язати зручний одяг для будь-якого сезону.
Вимоги по догляду. Незабарвлений льон можна прати в гарячій воді і гладити. Для відбілювання краще використовувати тільки кисневі відбілювачі, так як хлор може зіпсувати структуру волокон, що позначиться на зовнішньому вигляді виробів. Пофарбований льон вибілювати не можна. Прати лляні речі потрібно у великій кількості води, а полоскати дуже ретельно, видаляючи всі залишки миючих засобів. Для того щоб пофарбований льон надовго зберігав свій насичений колір, в воду для полоскання можна додати столовий оцет.Деякі види лляної пряжі можуть сідати після першого прання, тому пов'язаний зразок для розрахунку петель потрібно обов'язково випрати і висушити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1044 | Додав: Portfolio | Теги: льон, нитки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar