Md.Crochet
Головна » 2019 » Січень » 29 » Характеристики пряжі для в'язання : мохер
12:53
Характеристики пряжі для в'язання : мохер

На сьогоднішній день існує величезна кількість різних видів натуральної пряжі. Одним з таких видів є мохерова пряжа. Мохерова пряжа - це нитка, яка виробляється з руна ангорських кіз. Найчастіше вона має білий колір, а також є пружною і міцною на розрив. Мохерова пряжа також ділиться на кілька видів: мохер, кідмохер і супер кідмохер.

Разом з  мериносовою, верблюжою, ангорською вовною,  мохер вважається одним із кращих сортів пряжі.

Походження – натуральна, 

                            тваринна

Вид волокон – вовна

Волокнистий склад  - неоднорідна

Властивості :

механічні

міцність

*****

зминання

*****

драпірування

*****

тактильність

*****

еластичність

*****

технологічні

зсідання

*****

ковзання

*****

скочування

*****

гігієнічні

теплозахисність

           ***** повітропроникність

*****

гігроскопічність

*****

алергенність

*****

Позначення: WM - Mohair/мохер/

Прямі волокна, при довжині одиничного волокна 120 - 300 мм, майже не скачуються. Найсучасніші технології не дозволяють зробити пряжу з вмістом мохеру більше 83%.  Мохер добре забарвлюється, легко очищається від бруду.

У світі існує тільки три регіони, які постачають мохер на світовий ринок, - Анкара в Туреччині, Південна Африка і Техас в США. Ці кози більше ніде так і не прижилися.

Вироби з тканин, до складу яких входить мохеровая шерсть, мають своєрідну гладкість і благородний блиск і шовковистість. Мохер - відмінний регулятор тепла. Тканини, що містять високий відсоток якісного мохеру, дуже шкарпетки, але вимагають особливого догляду і важко шиються.

Кідмохер - це все та ж шерсть ангорських кіз, тільки взята з першої стрижки козенят у віці до 6 місяців. Основна її відмінність від звичайного мохеру - менший блиск, і велика м'якість і шовковистість нитки. Така пряжа дуже приємна на дотик, сильно пухнаста. Така пряжа має низьку теплопровідність, а тому буде зберігати тепло вашого тіла і гріти навіть у найлютіший мороз.

Виробники

  • Kartopu «Firenze Tiftik» (25% мохер 75% акрил), Туреччина

  • Bergère de France «ANGEL 50» (24% мохер,32% акрил, 44% поліамід); «ECLAIR»(3% люрекс, 9% комбінованої вовни, 14% мохер, 74% акрил); «TWEED» (5% мохер, 12% поліамід, 30% вовна, 53% акрил)

  •  Filati «GRUPPO FILPUCCI» ТВИД PARKA (53% вовна 16% віскоза 11% суперкід мохер 10% ангора 10% нейлон) , Італія

  • LINEAPIU ITALIA S.P.A «Кид мохер Naif» (37% Superkid Mohair 16% меринос 47% поліамід); «Camelot» (61% кид.мохер, 8% меринос 31% поліакрил), « VIP мохер» (62% суперкід мохер, 38% акрил); «Pool»(20% мохер 10% шерсть 10% нейлон 60% акрил); «Mongolia» (81% супер кід мохер 9% меринос 10% акрил),Італія

  • RIGO «ZIZI» (70% кід мохер 30% шовк),Італія

  • Natural Fantasy « Lisa» (70% шерсть 30% мохер),Італія

  • PINGOUIN «GENTILLESSE» (80% мохер 20% шерсть), Франція

  • DROPS «Kid-Silk» (75% мохер, 25% шовк), Німеччина

  • Mondial «Prestigio» (80% кід мохер, 20% нейлон), Італія

  • Manifattura lane «Soft» (27% мохер, 47% акрил, 26% нейлон), Італія

  • Alize «KID ROYAL» (62% кід мохер 38% поліакрил), Італія

  • IGEA «Мохер ARIEL»(50% кід мохер 50% нейлон); «Antares» (30% мохер 50% акрил 20% поліамід); «MIRAGE» (60% мохер 38% нейлон 2% еластан), «ASTRO» (50% кід мохер, 50% нейлон) Італія

  • ECAFIL industria filati «KIM» (50% мохер 50% акрил), Італія

  • COFIL «SCIARADA» (30% кід мохер 30% нейлон 40% акрил), Італія

  • GRUPPO FILPUCCI INDUSTRIE FILATI «Мохер AUREO» (42% суперкід мохер, 40% поліамід, 18% Extrafine Merino Wool), Італія

  • POLIPELI S.P.A. «BILBAO DEGRADE»(28% мохер 28% альпака 24% меринос 20% поліамід),Італія

  • ILARIA SRL «CALENZANO AURORA» (67% мохер 3% шерсть 30% нейлон)

  • Lanificio Dell Olivo SPA «BLANCHE» (35% кід мохер 35% шерсть, бебі альпаки 30% поліамід), Італія

Які особливості пряжі з кідмохеру?

Перш за все, варто звернути увагу, що 100% мохерової пряжі не існує, оскільки волокна просто розсипалися б. Таким чином, мохеровая пряжа існує виключно в суміші з

іншими волокнами, такими як акрил, вовна, поліамід і т.д. Поєднання з іншим волокном робить цей матеріал ще більш зносостійким, він не звалюється і не дає усадку (при правильному догляді).

Мохер має всі прекрасні якості вовни:  не горючий, стійкий до забруднень, і може абсорбувати вологу без відчуття вогкості або холоду. Він тепліший і міцніший, ніж шерсть, з великими, рівними лусочками, які сприяють шовковому глянцю. Волокно легко приймає барвник, і завдяки гладкій поверхні виглядає блискучим.

Незважаючи на те, що мохер має репутацію колючого волокна, його м'якість помітно варіюється в залежності від віку тварини. Чим молодша тварина, тим м'якіша шерсть. Superfine kidmohair з найпершої стрижки, коли козеня тільки шести місяців від роду, може змагатися за м'якістю з кашеміром (Rowan Kidsilk Haze зроблений з такої вовни). Наступний по м'якості йде kid mohair (такий як Anny Blatt Fine Kid), потім однорічний, потім fine adult (тонкий дорослий), і потім adult (дорослий) мохер. Якщо ви бачите мохерові пряжу, на якій вказано просто «мохер», швидше за все це дорослий. З тих пір, як більш тонкий коштує дорожче, пряжние компанії майже завжди вказують їх на етикетці. Іноді можна побачити гібридний склад, як Super Kid Baby, який зазвичай щось між Superfine Kid і Kid.

Пряжа. Коли ми говоримо про мохер, більшість людей представляють сильно пухнасте полотно - і справді, ймовірно, це найбільш частий вид мохеру в пряжі. Щоб зробити його, мохеровий волокно скручують з тонкої нейлонової звязуючої нитки основи (або суміш нейлону з вовною) в такому співвідношенні, що мохер накручується сам на себе, утворюючи ефект петельок букле. Пряжа потім складається з другою ниткою, щоб закріпити їх. Іноді виробники на цьому зупиняються і продають пряжу у вигляді букле.

А іноді вони проганяють її через інші чесальні машини, щоб розчесати петельки і створити пухнастий чесаний мохер, який ми знаємо і любимо. Більшість головних пряжних мануфактур мають щонайменше один чесаний 

мохер в їх продуктовій лінійці, з товщиною від товстого до тонкого мереживного.

Як працювати з цією пряжею?

Оскільки кідмохер є дуже пухнасте і тонке волокно, його краще не використовувати в дуже щільному в'язанні. Найчастіше з мохеру будь-якого виду в'яжуть ажурні вироби. На них вам буде потрібно зовсім небагато пряжі: 0т 200 до 300 грам, в залежності від розміру виробу, щільності в'язання і візерунка. Вироби з кідмохеру виглядають розкішно, але також вимагають особливого догляду! Для виробів з цієї пряжі рекомендується ручне прання при температурі не більше 30 градусів, з використанням спеціальних засобів, призначених для догляду за шерстю, або шампуню. Ні в якому разі не можна гладити вироби, вироблені з кідмохера вручну, не можна також піддавати їх машинному пранню і відбілювати!

Переглядів: 970 | Додав: Portfolio | Теги: нитки, мохер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar